|
2012-07-20 14:31:46, péntek
|
|
|
A gyros eredetileg görög étel, de az utóbbi 15 évben hazánkban is nagyon népszerű lett. A pitát is könnyen elkészíthetitek otthon, ráadásul ez sokkal finomabb, mint a bolti változat. Kiváló fogás lehet egy baráti összejövetelre, vagy családi piknikre.
Hozzávalók 4 db pitához:
20 dkg búzaliszt
5 dkg graham liszt
fél csomag száraz élesztő
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál méz
fél dl tej
1 dl langyos víz
1,5 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint: provance-i fűszerkeverék
Hozzávalók 4 db gyroshoz:
4 db pita
50 dkg csirkemell filé
2 evőkanál olaj (olíva, vagy kókuszolaj)
gyros fűszerkeverék ízlés szerint
friss paradicsom
Hozzávalók a tzatzikihez:
2 kígyóuborka
só
2 dl sűrű tejföl
10 dkg krémes feta sajt
2-3 gerezd fokhagyma
A liszteket keverjük el az élesztővel, sóval. A tejet keverjük el a langyos vízzel, olívaolajjal, és a mézzel. Öntsük a folyadékot a száraz elemekre, és dagasszuk ki jó alaposan a tésztát, 8-10 percen keresztül. Valamivel lazább a tészta állaga a szokásos kenyereknél. Dagasztás után takarjuk le, és meleg helyen kelesszük duplájára. Majd gyúrjuk át, és vágjuk 4 egyforma darabra a tésztát.
Formázzunk a tésztadarabokból gömböket. Készítsünk elő 2 db sütőpapírt. A sütőbe egyszerre kb. 2 db pita tud egyszerre sülni. A sütőpapírokat finoman lisztezzük meg, és ezen nyújtsuk a tenyerünkkel kör vagy ovális alakúra a tésztadarabokat. Minden papírra 2 db tésztakorong kerüljön.
Takarjuk őket le, majd kelesszük kb. 30 percet újból. A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. Amikor már forró, tegyük be az első adag pitát. Kb. 6 perc alatt készre sülnek.
Akkor lesz jó a pita, ha megfelelően kidagasztott, átgyúrt, és megkelt a tészta, nagyon forró a sütő, és ha a megkelt korongokat nem piszkáljuk, nem nyomjuk be a közepüket.
A gyros összeállítása:
Az uborkát mossuk meg, majd tökgyalun reszeljük le. Sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. Végül nyomkodjuk ki a levét, és a tejföllel, fetával és fokhagymával keverjük ki. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. A húst vágjuk igen vékony csíkokra. Szórjuk meg bőven gyros fűszerrel, majd az olajon pirítsuk át kb. 7-8 perc alatt.
A csirkének ennyi bőven elég kell, hogy legyen. Egy kicsit oda is piríthatjuk, hogy még ízletesebb legyen. A pitalepény tetejét vágjuk le. Az üreges részbe töltsük bele a tzatzikit. Én rákentem az egyik oldalára, és így minden falatra jutott belőle. Utána töltsük bele a húst, és a szeletelt friss paradicsomot is.
A húst egyben grillen is megsüthetjük, majd vágjuk apró darabokra.
|
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
Címkék: tésztadarabokból, tésztadarabokat, elkészíthetitek, összejövetelre, összeállítása, sütőpapírokat, fűszerkeverék, olívaolajjal, megsüthetjük, tenyerünkkel, paradicsomot, fokhagymával, fogyasztásig, kidagasztott, tésztakorong, mokkáskanál, kenyereknél, piríthatjuk, kígyóuborka, tzatzikihez, megfelelően, csirkemell, folyadékot, hozzávalók, lisztezzük, élesztővel, melegítsük, korongokat, eredetileg, formázzunk, pitalepény, ízletesebb, kókuszolaj, készítsünk, paradicsom, sütőpapírt, gyros eredetileg, bolti változat, baráti összejövetelre, liszteket keverjük, tejet keverjük, langyos vízzel, száraz elemekre, tészta állaga, szokásos kenyereknél, tésztadarabokból gömböket, sütőbe egyszerre, sütőpapírokat finoman, sütőt melegítsük, első adag, megkelt korongokat, gyros összeállítása,
|
|
|
|
gyros eredetileg, bolti változat, baráti összejövetelre, liszteket keverjük, tejet keverjük, langyos vízzel, száraz elemekre, tészta állaga, szokásos kenyereknél, tésztadarabokból gömböket, sütőbe egyszerre, sütőpapírokat finoman, sütőt melegítsük, első adag, megkelt korongokat, gyros összeállítása, uborkát mossuk, húst vágjuk, olajon pirítsuk, csirkének ennyi, pitalepény tetejét, üreges részbe, egyik oldalára, szeletelt friss, húst egyben, tésztadarabokból, tésztadarabokat, elkészíthetitek, összejövetelre, összeállítása, sütőpapírokat, fűszerkeverék, olívaolajjal, megsüthetjük, tenyerünkkel, paradicsomot, fokhagymával, fogyasztásig, kidagasztott, tésztakorong, mokkáskanál, kenyereknél, piríthatjuk, kígyóuborka, tzatzikihez, megfelelően, csirkemell, folyadékot, hozzávalók, lisztezzük, élesztővel, melegítsük, korongokat, eredetileg, formázzunk, pitalepény, ízletesebb, kókuszolaj, készítsünk, paradicsom, sütőpapírt, nyomkodjuk, piszkáljuk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1694
- e Hét: 8472
- e Hónap: 12876
- e Év: 44605
|
|
|